+421 / 36 741 1008

Erasmus K2

Az Erasmus K2+ elnevezésű nemzetközi projekt keretében iskolánk, az ipolysági Szondy György Gimnázium 2019.november 23-29. között anyaországi, vajdasági, valamint erdélyi diákokat és tanárokat látott vendégül. 

 A Mesterségem címere elnevezésű programban négy ország egy-egy magyar iskolája vesz részt. A projekt lényege, hogy a közreműködő tanintézmények egy-egy tábort szerveznek, melybe az adott vendéglátó gimnázium profiljának megfelelő érdeklődésű diákok érkeznek. A tanulók első találkozójára Ipolyságon került sor, ahol az ének és a színjátszás került középpontba. A táborba a Váci Madách Imre Gimnázium, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium és a brassói Áprily Lajos Főgimnázium tanulói november 23-án, szombaton érkeztek Ipolyságra. Minden iskola négy-négy diákkal és egy kísérőpedagógussal képviseltette magát. Programok sokasága várta a hozzánk látogatókat. 

Vasárnap délelőtt városnézésre került sor: a csoportot Pálinkás Tibor régész, múzeum- és galériaigazgató vezette körbe a városban. Délután a Szabó Balázs Szabina és Balázs Martina karnagyok vezette énekkari foglalkozások kerültek előtérbe.  

Hétfőn a színházi nevelési foglalkozás játszotta a főszerepet. Egy fiatal színházi csapat, a Vekker Műhely látogatott el iskolánkba, amely Viadukt c. előadásával a barátság-szerelem témakörét járta körül, majd egy közösségépítő drámaóra keretében az együttgondolkodás lehetőségét kínálta a résztvevőknek. Délután Tóth Tibor tanár úr iskolatörténeti prezentációja következett. Ezután Híves Csongor (2.A), Kukolík András (3.A) és Kuzma Dávid (3.A) kvízzel egybekötött, palóc nyelvjárást bemutató interaktív előadása bűvölte el a vendégeket. 

A keddi nap a kirándulásé volt: a diákok ellátogattak az alsósztregovai Madách Imre Kastélymúzeumba, valamint a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékházba.  

Szerdán délelőtt Petrezsil Noémi tanárnő vezetésével az Akarsz-e játszani? elnevezésű műhelyfoglalkozás zajlott, melynek keretén belül a diákok Kosztolányi Dezső Édes Anna c. regényét dolgozták fel. Délután Csáky Csinger Alexandra tanárnő drámafoglalkozása következett, amikor is Arany-balladák dramatizálására került sor. A kritikai gondolkodás fejlesztésére irányuló feladatok és a dramatikus gyakorlatok is nagy sikert arattak a diákság körében. A nap a Gajdács Mónika tanárnő szervezte röplabdameccsel zárult. 

A csütörtök ismét az utazás jegyében telt. Vendégeinknek Zvara Krisztina és Csáky Csinger Alexandra tanárnők, valamint Pálinkás Tibor szakmai vezetésével a szentantali kastélyt, majd festői bányavárosunkat, Selmecbányát mutattuk meg.  

A péntek a búcsúzásé volt. Ekkor tartottuk projektünk záróaktusát. Ünnepi műsorunkat iskolánk verséneklő együttese nyitotta: Arany János Szondi két apródja c. balladáját zenésítették meg és adták elő harmadikos diákjaink, Podhorszky Márk és Straňák Zoltán. Ezt követte Kuzma Dávid (3.A) szavalata, aki Dsida Jenő Psalmus Hungaricus c. versével lépett színpadra. Iskolánk zenekara, a Rising Souls – melynek tagjai Podhorszky Márk, Straňák Zoltán, Kuzma Dávid, Molnár Krisztián, Szőllősi Zsolt, Moys Dominik – egy diáktársuk szövegére írt dalt, a Tűzvirágot adta elő. Az énekkar – Balázs Martina tanárnő vezetésével – a vasárnapi műhelymunka „gyümölcsét” mutatta be. A végén Boda Mária projektmenedzser, a Váci Madách Gimnázium tanárnője értékelte a közösen eltöltött egy hét történéseit. A műsort Petrezsél Zsuzsanna igazgatónő szavai zárták.  

Petrezsil Noémi 

 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=gimi.ipolysag&set=a.3088123637883966 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=gimi.ipolysag&set=a.3090613764301620 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=gimi.ipolysag&set=a.3093106470719016 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=gimi.ipolysag&set=a.3097149960314667 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=gimi.ipolysag&set=a.3097190923643904