+421 / 36 741 1008

A SzondySokk Kisszínpad

A SzondySokk diákszínjátszó csoport az ipolysági Szondy György Gimnáziumban alakult 2017  őszén. Nem teljesen hagyományok nélkül indult, hiszen a hatvanas évektől több mint három évtizeden át a Vas Ottó vezette József Attila Irodalmi Színpad műsorai tették híressé az intézményt, majd József Attila Kisszínpad néven N. Tóth Anikó folytatta néhány évig a tehetséggondozásnak ezt a formáját, illetve Boda Mária vezetésével is születtek alkalmi előadások. 

Az új csapat egy színjátszó kivételével elsősökből állt össze. Az első fellépési lehetőség a 2018 februárjában ban a Szondy György Gimnázium szervezésében megvalósuló Felvidéki Matematikaverseny megnyitója volt, melyen a csoport a Számtalan csoda van c. sajátos előadással lepte meg versenyzőket és felkészítőiket. 

Az első évad nagy kihívását a Bizalom c. előadás megalkotása jelentette. A színjátszók a heti próbákon kívül kétnapos alkotótáborban, Paláston készültek fel az előadásra.  A csoport a próbafolyamat közepén 2018 áprilisában részt vett az Együtt vagy Egy elnevezésű diákszínjátszó-találkozón Veresegyházon, ahol ízelítőt adtak az előadásból. A SzondySokk az igényes, ám a kamaszok számára rendkívüli jelentőséggel bíró bizalom témáját drámajátékok és improvizációs gyakorlatok során dolgozta fel. A forgatókönyvet N. Tóth Anikó véglegesítette. A rendezők – Köteles Judit és N. Tóth Anikó fontosnak tartják az együttalkotást, így a színjátszók ötletei is szervesen beépültek a színpadi játékba. A darabhoz Straňák Zoltán és Podhorszky Márk írt zenét. Az ipolysági bemutatóra az Ipoly Menti Találkozások rendezvénysorozat programjában került sor.

A SzondySokk tagjai – Béres Anilla, Ivanics Nikolett, Szmolka Barbara, Oroszlány Natália,  Straňák Zoltán, Podhorszky Márk, Szőllősi Zsolt, Kuzma Dávid és Deák Kristóf, valamint a rendezők – bíztak abban, hogy a rendszeres és koncentrált próbák nyomán születő előadás megállja a helyét akár versenyen is, ezért beneveztek az amatőr felnőtt és diákszínjátszók országos fesztiváljára, a Jókai Napokra, melyet 55. alkalommal rendeztek meg Komáromban. Az előadás nemcsak a közönség, hanem a neves színházi szakemberekből álló zsűri elismerését is kivívta: a diákszínjátszók kategóriájában nívódíjjal értékelte a Bizalom c. darabot, Kuzma Dávid pedig epizódalakításáért kapott különdíjat. A csoport rátermettségét és rugalmasságát bizonyítja, hogy a fesztivál zárlatában Jókai Mór szobrának koszorúzási ünnepségén hangulatos műsort adott, holott csak néhány órányi felkészülési időt kapott. 

A nívódíj következményeképpen a SzondySokk Kisszínpad meghívást kapott a rangos Határon Túli és Hazai Amatőr Színjátszók Zsámbéki Fesztiváljára, melyre augusztus elején került sor.  2018 októberében a csoport Alsósztregován színesítette a Madách Irodalmi napok programját, valamint nagy sikerrel szerepelt a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara által szervezett Dramatikus játékok napjának élményműhelyén.

Galéria >